Image

Styrkeprogram

Tagg - Tre pass i veckan

Starting Strength

Tillagd 2017-07-02

Nybörjare  Erfarna  Tre pass i veckan  Styrka 


Starting Strength är ett av de mest beprövade styrketräningsprogram som finns. Programmet är utformat av Mark Rippetoe och syftar i första hand på att bygga upp en generell grundstyrka.

Programmet ska passa både för nybörjare och de med mer träningsvana och baseras på de stora basövningarna. Starting Strength består av två olika pass med tre träningstillfällen i veckan enligt Rippetoes upplägg.

Läs mer   

StrongLifts

Tillagd 2017-07-08

Tre pass i veckan  Nybörjare  Erfarna  Styrka 


StrongLifts är ett styrketräningsprogram med en lång historia. Programmet är väldigt populärt både bland nybörjare och de som tränat ett tag.

Programmet baseras på de stora basövningarna som de allra flesta ska utföras i fem set med fem repetitioner, det vill säga det klassiska upplägget som främst tränar styrka. Enkelheten i träningsupplägget är en av de saker som gjort programmet populärt och de flesta som prövar programmet verkar få en stabil linjär styrkeökning.

Läs mer   

Greyskull LP

Tillagd 2017-07-09

Nybörjare  Erfarna  Tre pass i veckan  Styrka 


Greyskull är ett styrketräningsprogram skapat av John Sheaffer, en profil inom träningsbranchen som bland annat driver ett gym och agerar styrketräningscoach.

Progressionen i Greyskull är lite annorlunda från andra program med linjär progression då det tredje och sista setet i övningen alltid ska utföras näst intill failure, vilket enligt Sheaffer ska ge den bästa styrkeutvecklingen för nybörjare som vill bli starkare - men även mer erfarna ska kunna dra nytta av denna träningsprincip.

Läs mer   

Madcow 5x5

Tillagd 2017-07-26

Erfarna  Tre pass i veckan  Styrka 


Detta program är en modifierad version av Bill Starrs 5x5 som urpsrungligen togs fram för football-spelare. Internetsignaturen Madcow utvecklade programmet till ett helkroppsprogram avsett för bodybuilders.

Idag verkar programmet mest användas av de som vill utveckla styrka och det lär passa bäst för de som tränat ett tag. Övningarna i programmet utgörs huvudsakligen av de stora basövningarna. Träningsvolym och intensitet varieras under veckans träningspass och tanken är att vikten ska ökas med 2,5% varje vecka.

Läs mer   

Texas Method

Tillagd 2017-07-27

Styrka  Erfarna  Tre pass i veckan 


Som namnet antyder uppkom detta program i staten Texas i USA. Det var enligt rykten en tyngdlyftare som under en varm eftermiddag beklagade sig över att behöva genomlida fem set med knäböj och istället antog utmaningen att slå nytt personligt rekord, vilket ledde till att programmet som fick namnet Texas Method uppstod.

Texas Method anses bäst lämpat för de som tränat ett tag och den linjära progressionen sker veckovis med försök till nya personliga rekord en gång i veckan. Programmet kan anpassas efter personliga behov och det finns ett flertal olika mallar och varianter av träningsupplägget.

Läs mer   

Jim Wendlers 5/3/1

Tillagd 2017-07-30

Erfarna  Fyra pass i veckan  Tre pass i veckan  Styrka 


Jim Wendler som är en före detta styrkelyftare har utvecklat ett program som blivit ganska populärt i styrketräningskretsar. Programmet kallas Jim Wendlers 5/3/1 och han påstår att det ska vara det enklaste och mest effektiva styrketräningsprogram för att utveckla råstyrka.

5/3/1 bygger på fyra veckors träningscykler med stegrande vikter de tre första veckorna, medan den fjärde veckan är en avlastningsperiod. Programmet baseras i grunden på fyra träningspass i veckan där varje pass fokuserar på en stor basövning. Samtidigt påpekar han att det går att följa programmet även för den som nöjer sig med tre träningspass i veckan. Vanligtvis verkar det som att programmet följs av de som tränat ett tag.

Läs mer   

The Cube Method

Tillagd 2017-09-01

Erfarna  Fyra pass i veckan  Tre pass i veckan  Styrka  Styrkelyft 


Efter att styrkelyftaren Brandon Lilly tröttnat på att spendera en massa timmar i gymmet utan att nå de resultat han önskade skapade han ett styrketräningsprogram som han kallade för The Cube Method. Han ansåg att han behövde gå tillbaks till ett enklare träningsupplägg och fokusera på det viktiga.

Programmet bygger på de stora baslyften (knäböj, bänkpress och marklyft) och riktar sig huvudsakligen till de som vill förbättra dessa lyft i första hand. Programmet är cykliskt och träningen går i tre vågor om vardera 3 veckor, därefter ska nya personliga rekord sättas som sedan ska användas som utgångspunkt vid nästa cykel av The Cube Method.

Läs mer   

The Juggernaut Method

Tillagd 2017-10-01

Erfarna  Fyra pass i veckan  Tre pass i veckan  Styrkelyft 


Den före detta rekordhållaren i kulstötning och knäböj, Chad Wesley Smith driver idag ett träningscenter där flera amerikanska elitidrottare tränats. The Juggernaut Method (2.0) är ett träningsupplägg som Chad tagit fram till sina atleter. Således är det inte ett rent styrkeprogram utan det inkluderar flera andra moment.

Själva styrketräningen baseras på en 16-veckorscykel med träning på submaximala vikter där upplägget går från hög volym med lägre vikter till lägre volym med tyngre vikter efterhand. Metoden bygger på tre eller fyra träningspass i veckan som baseras på de stora baslyften.

Läs mer   

Omvänd pyramidträning

Tillagd 2018-02-17

Styrka  Erfarna  Tre pass i veckan 


Omvänd pyramidträning (Reverse Pyramid Training, RPT, på engelska) är ett lite annorlunda träningsupplägg då det första setet i övningen ska vara det tyngsta setet och därefter ska vikten minskas och antalet repetitioner höjas. Det verkar inte finnas några exakta regler för träningen i övrigt utan det går att utforma träningsupplägget efter behov.

Det finns en hel del förespråkare av omvänd pyramidträning och det ses ofta som ett minimalistiskt upplägg som passar bra för den som ligger på kaloriunderskott och vill bibehålla styrka. Träningen blir effektiv och intensiteten blir väldigt hög och därmed anses den passa bäst för de som har någon form av tidigare erfarenhet av styrketräning.

Läs mer   

Jason Blaha Ice Cream Fitness 5×5

Tillagd 2018-04-15

Styrka  Hypertrofi  Nybörjare  Erfarna  Tre pass i veckan 


Jason Blaha är en kontroversiell och omstridd person som gjort sig ett namn inom fitnessbranchen och som verkar framförallt genom sin Youtube-kanal.

Han har skapat ett styrketräningsprogram som vänder sig till nybörjare och som han hävdar ska fungera bra för att både bygga styrka och hypertrofi (muskelmassa). Programmet är en kopia av det populära programmet StrongLifts där Jason Blaha har lagt till ett antal övningar på slutet av varje pass som framförallt ska bygga större muskelmassa.

Träningen är uppdelad på två olika pass som ska genomföras vid tre tillfällen i veckan. Programmet bör utföras i 12 veckor enligt rekommendationer och överbelastning sker genom traditionell linjär progression.

Läs mer   

Push/Pull/Legs

Tillagd 2018-08-18

Nybörjare  Erfarna  Styrka  Hypertrofi  Tre pass i veckan  Fyra pass i veckan 


Push/Pull/Legs (PPL) är inget fast träningsprogram utan ett träningsupplägg som verkar vara ganska populärt. Som namnet antyder består PPL av tre olika träningspass som delar upp kroppens muskler mellan de olika passen, i princip är det således ett klassiskt 3-splitprogram.

PPL verkar ha funnits som träningsupplägg sedan lång tid tillbaks och det verkar vara väldigt välbeprövat vilket kanske är på grund av att det är flexibelt och formbart utifrån olika individuella behov såsom träningsfrekvens och val av övningar. Det i sin tur gör att PPL kan passa bra både för nybörjare som mer erfarna inom styrketräningen. Många framstående inom styrkesporten och bodybuildingen verkar förespråkar PPL som träningsupplägg och flera verkar även återkomma till träningsupplägget under olika perioder av sin karriär.

Läs mer   

Korte's 3x3

Tillagd 2018-11-04

Erfarna  Styrka  Tre pass i veckan  Styrkelyft 


Korte’s 3x3 är ett styrketräningsprogram som har tagits fram av den framgångsrike tyske coachen Stephan Korte. Programmet riktar sig framförallt till styrkelyftare eller de som i första hand vill förbättra sina baslyft (knäböj, bänkpress och marklyft).

Korte ansåg att det bästa sättet att träna för att bli bra i baslyften var att träna dessa lyft ofta och mycket. Det innebär att hans program består av en hög träningsvolym av baslyften och inga assistansövningar alls. Programmet innehåller tre träningspass i veckan och är uppdelat i två olika faser på vardera fyra veckor.

Läs mer   

Candito Linear Programming

Tillagd 2018-12-26

Nybörjare  Fyra pass i veckan  Tre pass i veckan  Styrka  Styrkelyft  Erfarna 


Jonnie Candito är en styrkelyftare som bland annat bedriver online coaching och som även har designat ett antal olika styrketräningsprogram. Ett av dessa program har han kallat för Candito Linear Programming vilket är ett program med tre olika mallar som alla ska leda till linjär progression och som framförallt betonar de tre baslyften: bänkpress, knäböj och marklyft.

Candito anser att det är ett enkelt program som är effektivt trots relativt låg träningsvolym jämfört med många andra träningsupplägg. Programmet riktar sig både till de som är nya till styrketräning och de som tränat ett tag men ändå anser sig kunna få utveckling genom linjär progression. I grunden ska det genomföras med fyra träningspass per vecka, men den som föredrar att träna tre gånger i veckan kan enkelt modifiera till ett upplägg med tre pass.

Läs mer   

Smolov Squat Routine

Tillagd 2019-05-05

Erfarna  Styrka  Tre pass i veckan  Fyra pass i veckan 


Smolov Squat Routine är ett styrkeprogram enbart avsett för knäböj. Det är ett intensivt program som varar under 13 veckor där det utlovas stora ökningar av styrkan i knäböj.

Programmet har utformats av en rysk styrkecoach och har därmed ett så kallat ryskt träningsupplägg med väldigt hög träningsvolym och även hög intensitet och riktar sig till erfarna lyftare som vill ge sin knäböj en extra skjuts.

Programmet är uppdelat i fem kortare träningscykler och är avsett att köras enstaka gånger och inte i direkt efterföljande cykler. Antalet träningspass varierar mellan tre till fyra pass i veckan och den sista veckan i programmet ska avslutas med ett försök till nytt maxlyft.

Läs mer   

Varför styrketräning?

Anledningarna till att ägna sig åt styrketräning är många och vetenskapen har konstaterat flera fördelar med styrketräning.

Oavsett om det gäller hälsa, livskvalité, hjärnkapacitet, prestation eller om du bara vill förbättra ditt utseende så kan styrketräning hjälpa dig.

Läs mer   

Varför välja färdigt styrketräningsprogram?

Det finns fördelar med att välja att följa ett färdigt styrketräningsprogram.

Styrkeprogram som har visat sig fungera för många av sina utövare har fått leva vidare och det finns goda möljigheter till att de kommer att fungera bra även för dig.

Läs mer